Szafran indyjski – KURKUMA (oraz przepis na szota z kurkumy na odporność)

Według kalendarza ajurwedy od 15.09 w naturze gości już jesień.
I choć rozpieszcza nas magią kolorów i cudownym słońcem w ciągu dnia to jednak wilgoć wieczorów i chłód poranków dała się we znaki moim bliskim.
To skłoniło mnie mnie aby przedstawić Ci bardzo prosty, tani, szybki i smaczny 😉 sposób na wzmocnienie odporności a jeśli jednak z jakiś powodów Twój organizm musiał stawić czoła przeziębieniu – by w naturalny sposób wrócić do pełni sił.

Kurkuma – bo o niej mowa, to przyprawa, która leczy.

Można ją dodawać właściwie do wszystkiego przez co poprawia nasze trawienie, wspiera metabolizm i pomaga w odchudzaniu 😉
Świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, duszonych warzyw, mięs, zup.
Spektrum jej zastosowania jest szerokie – może być stosowana właśnie jako przyprawa, w formie pasty, pigułki lub bezpośrednio na schorzenie jeśli dotyczy skóry.

Kurkuma dodatkowo balansuje wszystkie trzy dosze dlatego bez względu na to jakim jesteś typem możesz śmiało korzystać z jej bogactw.
Otwiera wszystkie subtelne kanały w naszym ciele i pozwala głęboko przeniknąć substancjom odżywczym.

Działa przeciwzapalnie wewnątrz:
– oczyszcza i umacnia wątrobę;
– chroni przed toksynami;
– chroni śledzionę i nerki oraz jelita przed skutkami stresu, nadmiernym kwasem a nawet lekami i substancjami drażniącymi;
– wspomaga płuca, świetnie pomaga przy kaszlu;
– reguluje florę bakteryjną;
– jest silnym antyoksydantem; wzmaga produkcje komórek antyrakowych;
– obniża cholesterol;
– reguluje układ hormonalny;

Działa przeciwzapalnie na zewnątrz:
– ma cudowne działanie dla skóry – można podawać bezpośrednio na zmiany skórne;
– chroni przed toksynami ze środowiska;

I najważniejsze jest fenomenalnym środkiem wspomagającym odporność.
A ponieważ rozpoczął się sezon na infekcję dziś zaproponuję Ci szot właśnie z kurkumą w roli głównej, który pity na czczo rewelacyjnie rozgrzewa, dodaje energii i oczywiście działa cuda w naszym brzuszku 🙂

Składniki:
– mała, płaska łyżeczka kurkumy (sproszkowanej)
– łyżeczka miodu (może być czubata 😉 )
– sok z 1/4 cytryny
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

Całość energicznie mieszamy i siup – rozkoszujemy się smakiem i supermocą 🙂

Szot w takich proporcjach i w takim składzie może być spożywany bez względu na to jakim jesteś typem.
Dlatego śmiało korzystaj i ciesz się zdrowiem!!

Z radością w sercu,
Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments