Od wieków stosowany w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz ajurwedzie. Dziś wraca do łask i coraz częściej korzystamy z niego także w kuchni.
Dzięki swoim właściwościom dodaje lekkości potrawom. Poprzez swój ostry smak rozgrzewa i pobudza trawienie (wzmaga Agni – idealny dla Vata i Kapha) ale także wzmaga apetyt – co wykorzystywane jest w leczeniu anoreksji.
Imbir jest skuteczny dla osób z niskim ciśnieniem. Poprawia krążenie, lekko pobudza i pomaga na rozleniwienie spowodowane toksynami.
Fantastycznie sprawdza się na nudności, które są efektem ciąży, podróży, przejedzenia, niepokoju czy infekcji.
Działa także pobudzająco na układ rozrodczy dzięki właściwościom rozgrzewającym:
– impotencja spowodowana brakiem ciepła;
– ulga w bolesnych i nieregularnych miesiączkach (łagodzi skurcze);
Imbir w postaci sproszkowanej jest bardziej skoncentrowany i silniejszy w swoim działaniu. Rewelacyjnie sprawdza się u ciężkiej Kapha.
Świeży imbir z kolei zalecany jest dla Vata, która jest dość lekka i może nie poradzić sobie ze zbyt mocnym działaniem imbiru.
Pitta natomiast powinna uważać i stosować imbir w sposób umiarkowany. Sama w sobie jest gorąca, imbir może ją rozgrzać jeszcze bardziej.
A ponieważ sezon infekcji już się rozpoczął chcę Ci zaproponować dwa sposoby na walkę z przeziębieniem 🙂
Pierwszy z nich to imbirowa kąpiel do stóp:
Do miski z gorącą wodą (temperatura wody powinna być wyższa niż temperatura otoczenia jednak nie może powodować poparzeń) dodaj 1-2 garści sproszkowanego imbiru.
Taką kąpiel najlepiej jest stosować wieczorem ponieważ wspomoże także głęboki i spokojny sen.
Pamiętaj nie stosuj kąpieli jeśli gorączkujesz – możesz w ten sposób sobie zaszkodzić podnosząc jeszcze temperaturę ciała.
Drugim ze sposobów a do tego pysznym :p jest Złote Mleko:
Składniki:
– 1 łyżeczka kurkumy (sproszkowanej lub w postaci pasty*)
– szczypta czarnego pieprzu (poprawia działanie kurkumy)
– 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
– 1 łyżeczka masła klarowanego (możesz dodać zwykłe masło lub olej sezamowy/migdałowy)
– miód jasny (dodaj ile potrzebujesz do smaku)
– 1 łyżeczka imbiru (świeży starty lub sproszkowany)
opcjonalnie: szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki dodajemy do przegotowanego mleka. Miód dodajemy na końcu aż mleko lekko ostygnie aby nie stracił swoich właściwości i… pijemy 🙂
Ja lubię sobie wszystko zblendować, wtedy mleko staje się gęste no i ma piankę 😉
Możesz tez odcedzić mleko z przypraw wtedy działa łagodniej.
Złote mleko działa rozgrzewająco przez co pobudza nasz układ odpornościowy.
Ze względu na obecność imbiru może być także stosowane na sztywność i bóle stawów.
Świetnie też poprawia nastrój – zwłaszcza w poniedziałki 😀
Złote mleko zastąpi Ci późną kolację jeśli poczujesz małego głoda 😉 ale może także stanowić część Twojego jesiennego wieczornego rytuału w podnoszeniu odporności.
Dlatego korzystaj z siły natury i na zdrowie!
Z radością w sercu,
Daga