Kilka dni temu dostałam zdjęcie zupy, która wyglądała tak, że chciałam zjeść zdjęcie 😉 poniżej była wiadomość „zupa śmietnik” a takie lubię najlepiej 😋
Matka Natura daje nam wszystko czego potrzebujemy a teraz jest najpiękniejszy czas kiedy możemy z tego korzystać bez ograniczeń – czas zbiorów!
I tak, wykorzystując to co mamy właściwie pod ręką powstała przepyszna zupa krem, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Delikatnie zmodyfikowana przeze mnie by wpleść odrobinę ajurwedyjskich sposobów na złagodzenie obciążających właściwości poszczególnych warzyw na konkretną doszę.
A zatem do dzieła!
Składniki:
- pół małej dyni
- 3 średnie cukinie
- 1 duży ziemniak
- 3 marchewki
- 4 pomidory
- trochę pora
- ghee
- kolendra (nasiona)
- kolendra (natka) lub nać pietruszki
- koperek
- kmin rzymski
- kozieradka
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- kurkuma
- pieprz czarny
- papryka wędzona
- sos sojowy
- płatki chilli (odrobinę)
- sól
- pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie)
- śmietana lub mleczko kokosowe (opcjonalnie)
Rozgrzewamy wok, rozpuszczamy łyżkę ghee i dodajemy nasiona kolendry, kurkumę, pieprz, kozieradkę, paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową – nie pozwól by zioła się przypaliły.
Teraz dodaj ziemniaki i marchew i dobrze połącz z przyprawami.
Po chwili dodaj dynię i cukinię i połącz z pozostałymi warzywami.
W międzyczasie zaparz pomidory, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Na osobnej patelni rozpuść ghee. Wrzuć kmin i tymianek, dodaj pomidory i kilka płatków chilli. Przesmaż pomidory z ziołami i dodaj do woka z warzywami.
Zalej wrzątkiem tak aby przykryć warzywa.
Na patelni z pomidorów przesmaż pora i dodaj do zupy. Dodaj nać kolendry, koperek, dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdejmij z ognia i zblenduj.
Na koniec dodaj pestki dyni i łyżkę mleczka kokosowego (lub śmietany).
I gotowe!
Zupa sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
Delikatnie rozgrzeje a dobór odpowiednich ziół sprawi, że nasze jelita lepiej poradzą sobie z trawieniem 🌱
Pozostaje mi życzyć Ci smacznego 😋
Z radością w sercu,
Daga