Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Ajurweda ma to do siebie, że w naturalny sposób osiada się w realiach każdego z nas. Bez względu na to, na której półkuli mieszkasz i skąd pochodzisz wykorzystuje to dobro, które jest na wyciągnięcie ręki.

Naszym dobrodziejstwem jest jakże kochana przez nas i nasze dzieci zupa pomidorowa. To klasyka polskiej kuchni.

Dziś zapraszam Cię do wypróbowania jej w wersji nie tylko soczyście pomidorowej ale przede wszystkim rozgrzewającej.

Składniki:

  • pomidory ok. 1-1,5 kg (jesli chcesz zmienić proporcje – śmiało 🙂)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 papryka chilli
  • tymianek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • ghee
  • bulion (może być warzywny lub drobiowy)
  • kilka listków bazylii

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Pomidory kroimy na ćwiartki (możesz je wcześniej zaparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię) i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym ghee. Następnie dodajemy chilli pokrojoną w cienkie paski, czosnek i przyprawy. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zostawiamy na ok. 30 minut, następnie ściągamy przykrycie z naczynia i zostawiamy na kolejne 10 min. Po tym czasie wyciągamy naczynie i przelewamy jego zawartość do innego wysokiego naczynia. Dolewamy gorący bulion na tyle aby przykryć pomidory i wrzucamy kilka listków bazylii. Możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy i gotowe.

Wersję jesienną podajemy z pestkami prażonego słonecznika lub dyni 🙂

Zupa sprawdzi się na drugie śniadanie ale także na chłodniejsze wieczory. W szybki i prosty sposób pozwoli wykorzystać też to co dostępne jest w każdej polskiej kuchni a i sama postać pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj 😉 nabierze zupełnie nowego charakteru 😍

Smacznego 🙏

Z radością w sercu,

Daga

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments