Próbowałam już kilku przepisów na szparagi i nigdy szczególnie mnie nie urzekły. Należę raczej do osób, które preferują fasolkę szparagową 😉
Ale, że uwielbiam zupy to zdecydowałam się na wypróbowanie szparagów właśnie w zupie…
i wiecie co – opłacało się! Zupa jest genialna!
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- ghee
- cebula
- czosnek
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 serki camembert lub brie
- śmietanka
- garść świeżej bazylii
- 1,5l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ja daję pół łyżeczki)
Na rozgrzaną głęboką patelnię dajemy masło klarowane i przesmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę a kiedy się zarumieni dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż razem ok. 5 minut.
W międzyczasie odłam twarde końce szparagów i pokrój szparagi w mniejsze kawałki (odłóż główki na bok). Dodaj szparagi i przyprawy, smaż razem ok. 5 minut i dodaj gorący bulion. Doprowadź do wrzenia i dodaj główki szparagów. Pogotuj wszystko przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj 1 serek pokrojony w ćwiarki, garść bazylii, śmietankę i zblenduj wszystko na gładką masę.
Podawaj z serkiem camembert lub brie. Możesz też podawać z pestkami dyni, słonecznika lub z groszkiem ptysiowym. Wybierz tę opcję, ktora w danej chwili najbardziej Ci odpowiada.
Smacznego 🌱
Z radością w sercu,
Daga