Zupa krem z zielonych szparagów

Próbowałam już kilku przepisów na szparagi i nigdy szczególnie mnie nie urzekły. Należę raczej do osób, które preferują fasolkę szparagową 😉

Ale, że uwielbiam zupy to zdecydowałam się na wypróbowanie szparagów właśnie w zupie…

i wiecie co – opłacało się! Zupa jest genialna!

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • ghee
  • cebula
  • czosnek
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 serki camembert lub brie
  • śmietanka
  • garść świeżej bazylii
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ja daję pół łyżeczki)

Na rozgrzaną głęboką patelnię dajemy masło klarowane i przesmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę a kiedy się zarumieni dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż razem ok. 5 minut.

W międzyczasie odłam twarde końce szparagów i pokrój szparagi w mniejsze kawałki (odłóż główki na bok). Dodaj szparagi i przyprawy, smaż razem ok. 5 minut i dodaj gorący bulion. Doprowadź do wrzenia i dodaj główki szparagów. Pogotuj wszystko przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj 1 serek pokrojony w ćwiarki, garść bazylii, śmietankę i zblenduj wszystko na gładką masę.

Podawaj z serkiem camembert lub brie. Możesz też podawać z pestkami dyni, słonecznika lub z groszkiem ptysiowym. Wybierz tę opcję, ktora w danej chwili najbardziej Ci odpowiada.

Smacznego 🌱

Z radością w sercu,

Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments