Jesień poza kolorami, które każdego roku powodują, że zapiera mi dech w piersi jest dla mnie również inspiracją do kulinarnych wyzwań. Dlatego też chcę Cię zabrać w podróż w zgodzie z tym co ofiaruje nam Matka Natura.
Tym razem bakłażan i cukinia w lekko rozgrzewającym wydaniu 😉
Składniki:
– 1 cukinia;
– 1 bakłażan
– kilka ziemniaków (ja używam 5-7 sztuk)
– 1 cebula
– 2 duże pomidory
ghee (możesz zastąpić oliwą) sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa;
– pomidory w puszce;
– kilka ząbków czosnku;
– woda;
sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku
Naczynie żaroodporne smaruję ghee. Ziemniaki ścieram na tarce na cienkie plastry i nakładam do naczynia a następnie przyprawiam je solą i pieprzem. Cukinię i bakłażana kroje w plastry. Cebulę w półksiężyce i jeszcze na pół aby łatwiej się udusiła i układam wszystkie warzywa (bez pomidorów) warstwami na ziemniaki. Doprawiam kurkumą i gałką muszkatołową.
Kolejnym krokiem jest sos: pomidory z puszki oraz czosnek blenduje wraz z przyprawami i cukrem na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody tak aby sos dobrze rozprowadził się po wszystkich warzywach. Następnie zalewam warzywa w naczyniu.
Na wierzch układam pokrojone w plastry pomidory, doprawiam ponownie kurkumą i gałką muszkatołową oraz delikatnie solą i pieprzem. Polewam ghee.
Całość zamykam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 45 minut. Po tym czasie zdejmuję nakrycie i zapiekam jeszcze przez kolejne 15 minut.
I gotowe 🙂
Danie szybkie, zdrowe a do tego możesz spokojnie kosztować jako obiad, drugie śniadanie a nawet wczesną kolację.
Cudownie syci ale również rozgrzewa.
Smacznego 🙂
Z radością w sercu,
Daga
Przepis inspirowany Briam z jadlonomia.com