Zapiekanka warzywna na chłodne dni

Jesień poza kolorami, które każdego roku powodują, że zapiera mi dech w piersi jest dla mnie również inspiracją do kulinarnych wyzwań. Dlatego też chcę Cię zabrać w podróż w zgodzie z tym co ofiaruje nam Matka Natura.

Tym razem bakłażan i cukinia w lekko rozgrzewającym wydaniu 😉

Składniki:
– 1 cukinia;
– 1 bakłażan
– kilka ziemniaków (ja używam 5-7 sztuk)
– 1 cebula

– 2 duże pomidory
ghee (możesz zastąpić oliwą) sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa;

– pomidory w puszce;
– kilka ząbków czosnku;
– woda;
sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku

Naczynie żaroodporne smaruję ghee. Ziemniaki ścieram na tarce na cienkie plastry i nakładam do naczynia a następnie przyprawiam je solą i pieprzem. Cukinię i bakłażana kroje w plastry. Cebulę w półksiężyce i jeszcze na pół aby łatwiej się udusiła i układam wszystkie warzywa (bez pomidorów) warstwami na ziemniaki. Doprawiam kurkumą i gałką muszkatołową.

Kolejnym krokiem jest sos: pomidory z puszki oraz czosnek blenduje wraz z przyprawami i cukrem na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody tak aby sos dobrze rozprowadził się po wszystkich warzywach. Następnie zalewam warzywa w naczyniu.

Na wierzch układam pokrojone w plastry pomidory, doprawiam ponownie kurkumą i gałką muszkatołową oraz delikatnie solą i pieprzem. Polewam ghee.

Całość zamykam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 45 minut. Po tym czasie zdejmuję nakrycie i zapiekam jeszcze przez kolejne 15 minut.

I gotowe 🙂


Danie szybkie, zdrowe a do tego możesz spokojnie kosztować jako obiad, drugie śniadanie a nawet wczesną kolację.
Cudownie syci ale również rozgrzewa.

Smacznego 🙂

Z radością w sercu,
Daga


Przepis inspirowany Briam z jadlonomia.com

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments