Zacznij dobrze dzień – czyli budowanie dobrych nawyków.

W kontekście Ajurwedy dzisiejsze choroby cywilizacyjne (cukrzyca, nadciśnienie, migrena, cholesterol) nie są określane mianem choroby. Wszystkie te dolegliwości są postrzegane jako skutek złych nawyków (sposobu odżywiania się, stylu życia). Oczywiście są sytuacje kiedy nasz organizm jest tak wyniszczony, że potrzebna jest pomoc specjalisty jednak dziś również medycyna konwencjonalna sięga po środki prosto z natury.

Za chorobę natomiast w pojęciu ajurwedy uznawane są zaparcia.
Dlaczego? Otóż jeżeli masz problem z wypróżnianiem wszystkie toksyny, które powinny zostać wydalone z organizmu nadal w nim pozostają. Powoduje to zatruwanie całego ciała.
Wyobraź sobie kosz na śmieci, do którego wrzucasz wszystkie resztki i zostawiasz zamknięty przez kilka dni. Śmieci zaczynają gnić i śmierdzą. Tak dzieje się z Tobą jeżeli pozwolisz aby w Twoim ciele zalegały resztki, które po strawieniu są jedynie odpadem, a który nadal pozostaje w Tobie.

Właśnie z tego powodu z pomocą ponownie przychodzi Natura, proponuje najprostszą metodę, którą możemy rozpoczynać każdy dzień budując tym samym bardzo prosty nawyk – picie wody.

Tuż po przebudzeniu (i higienie jamy ustnej) sięgnij po wodę. Najlepsze działanie ma ciepła woda ponieważ pobudza nasz żołądek do pracy. Zaleca się także aby pić 3 szklanki ciepłej wody aby toksyny zostały dokładnie wypłukane z naszego organizmu.

Wiem jednak (również z własnego doświadczenia), że nie każdy lubi ciepłą wodę a nawet ma problem wypicia jednej szklanki wody a co dopiero trzech.
Ale właśnie budowanie nawyków jest o tyle wspaniałe i skuteczne, że każdy etap możemy wprowadzać stopniowo. Dlatego jeżeli do tej pory dzień zaczynał się od kawy i woda nie była Twoim porannym sprzymierzeńcem zacznij od pół szklanki wody i stopniowo zwiększaj dawkę. Możesz też początkowo wprowadzać wodę w temperaturze pokojowej a kiedy wyrobisz sobie nawyk jej picia rano możesz wodę zacząć lekko podgrzewać.

Jest też kilka innych zasad picia wody, które pozwolą na uregulowanie trawienia i spowodują, że nasze ciało będzie nie tylko oczyszczone z zalegających w nas odpadów ale również pięknie nawilży nasz organizm od środka , bo dobrze nawilżone narządy to dobrze funkcjonujące narzędzie.

Nasz ogień trawienny u każdego z nas bywa mniej lub bardziej intensywny. Jednak bez względu na jego siłę nie powinniśmy mu przeszkadzać. Tak jak w czasie rozpalania ogniska łatwo można je zgasić wodą tak również pijąc wodę tuż przed lub tuż po posiłku gasimy ten ogień, osłabiamy go.
Dlatego jeżeli planujemy posiłek najlepiej jest pić wodę na 30 minut przed jedzeniem i minimum 30 minut po jedzeniu.
W krajach zachodnich zjadamy nasz wytwór zrodzony z potrzeby – kanapki. Trudno czasami jest konsumować ten posiłek nie popijając dlatego jeżeli musisz popij kęsy jednak ogranicz ilość dostarczanego płynu w tym czasie do minimum.
Nie przeszkadzaj swojemu Agni, jeżeli mu zaufasz zrobi dla Ciebie dobrą robotę.

Osobna kwestią są też dodatki do wody. Nie ma w tym nic złego rzecz jasna jednak należy pamiętać, że woda jest naturalna w swoim jestestwie, sattwiczna. Dodając natomiast owoce lub zioła zmieniamy jej skład a tym samym jej konstytucję.

Dla przykładu:
Woda z dodatkiem miodu staje się Kapha.
Woda zaś z dodatkiem cytryny czy imbiru to Pitta.

Dlatego popijając wodę z dodatkiem możemy nieświadomie spowodować, że zamiast balansować nasze Prakriti wzmagamy lub obniżamy swoje dosze szkodząc sobie przechodząc w stan radżasu lub tamasu.

Wszystkie te czynniki wpływają na nasz organizm i choć na początku może się wydawać to dość skomplikowane to najważniejsze aby zacząć małymi krokami i stopniowo. Obserwacja naszego ciała pozwoli nam zauważyć już po kilku dniach zmiany na lepsze.

Zacznij od poranków.
Rozgość się w nich z filiżanką wody (bez tv, bez telefonu) i czerp najsilniejszą i najpiękniejszą energię – wtedy wszystko budzi się do życia – Ty też.

Bądź w tym.
Pozwól sobie na to.
Daj sobie te kilka minut.
Usłysz siebie.

Z radością w sercu.
Daga.

Rekomendowane artykuły

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments