W Ajurwedzie rozróżniamy sześć smaków:
- słodki (któż go nie lubi 😅)
- słony
- kwaśny
- ostry
- gorzki
- cierpki
Każdy z nich przypisany jest konkretnej doszy – jak działa, jakie emocje mu towarzyszą.
Dlatego choć dieta w Ajurwedzie nie jest najważniejszym aspektem to jednak warto przyjrzeć się, którego smaku w naszych codziennych posiłkach jest najwięcej i zastanowić co właściwie daje nam ten smak.
A dziś zachęcam do wypróbowania przepisu, który cudownie balansuje wszystkie trzy dosze 🌱
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 burak
- pół łyżki ghee
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki ajwanu
- ćwierć łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego imbiru
- natka pietruszki
Buraka obierz i pokrój w plastry, słupki lub kostkę – jak wolisz.
Na rozgrzanym rozdelku rozpuść masło klarowane i dodaj kumin oraz ajwan. Jak tylko zaczną zmieniać swój kolor dodaj buraka i odrobinę wody (gorącej). Duś ok. 3 minuty pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj kaszę, wodę (gorącą) oraz sól i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Nie mieszaj! Nie podnoś przykrywki! Nie przeszkadzaj!
Kiedy upłynie wyznaczony czas zdejmij garnek z ognia i zostaw nadal pod przykryciem przez kolejne 3-5 minut.
Teraz możesz przełożyć potrawę na talerz. Dodaj pozostałe składnimi i ciesz się potrawą, która zbalansuje Cię w całości 🙏
Smacznego 🌱
Z radością w sercu,
Daga.
Przepis autorstwa Agni Ajurweda http://www.agni-ajurweda.pl