Sześć smaków Ajurwedy czyli kasza jęczmienna z burakiem.

W Ajurwedzie rozróżniamy sześć smaków:

  1. słodki (któż go nie lubi 😅)
  2. słony
  3. kwaśny
  4. ostry
  5. gorzki
  6. cierpki

Każdy z nich przypisany jest konkretnej doszy – jak działa, jakie emocje mu towarzyszą.

Dlatego choć dieta w Ajurwedzie nie jest najważniejszym aspektem to jednak warto przyjrzeć się, którego smaku w naszych codziennych posiłkach jest najwięcej i zastanowić co właściwie daje nam ten smak.

A dziś zachęcam do wypróbowania przepisu, który cudownie balansuje wszystkie trzy dosze 🌱

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 burak
  • pół łyżki ghee
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki ajwanu
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • natka pietruszki

Buraka obierz i pokrój w plastry, słupki lub kostkę – jak wolisz.

Na rozgrzanym rozdelku rozpuść masło klarowane i dodaj kumin oraz ajwan. Jak tylko zaczną zmieniać swój kolor dodaj buraka i odrobinę wody (gorącej). Duś ok. 3 minuty pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj kaszę, wodę (gorącą) oraz sól i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Nie mieszaj! Nie podnoś przykrywki! Nie przeszkadzaj!

Kiedy upłynie wyznaczony czas zdejmij garnek z ognia i zostaw nadal pod przykryciem przez kolejne 3-5 minut.

Teraz możesz przełożyć potrawę na talerz. Dodaj pozostałe składnimi i ciesz się potrawą, która zbalansuje Cię w całości 🙏

Smacznego 🌱

Z radością w sercu,

Daga.


Przepis autorstwa Agni Ajurweda http://www.agni-ajurweda.pl

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments