Bogate źródło białka.
Odpowiednie dla właściwie wszystkich choć bywa, że miewamy kłopot z ich strawieniem.
Jak zatem poradzić sobie z ich przyswajaniem bez wzdęć i innych dolegliwości?
Po pierwsze jeśli wiesz, że po strączkach czujesz się conajmniej niekomfortowo to na początek sięgaj po jak najmniejsze fasolki.
Im mniejsze/drobniejsze tym lepiej poradzi sobie z nimi Twój organizm.
Najłatwiejsza do strawienia jest fasolka mung dal czyli obrana z zielonej łupiny fasolka mung.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie strączków.
Na pewno ważny jest czas namaczania. Im większa fasolka tym czas moczenia dłuższy. W przypadku naszej fasolki Jaś to nawet 12h!
Często można spotkać się z informacją, że mung dal czy nawet czerwoną soczewicę wystarczy opłukać kilka razy aż woda nie będzie mętna. Jeśli jednak należysz do osób, które nie czują się lekko po takim posiłku to zanim poddasz je obróbce mocz fasolkę przez min. 1-3h
Kolejny krok to odpowiednie przyprawy.
Ajurweda zaleca używać podczas gotowania strączków takie przyprawy jak:
- asafetydę
- czarny pieprz
- kurkuma
- kmin
- liść laurowy
- owoce jałowca
Dziś zapraszam Cię do wypróbowania polskiej wersji hummusu z wykorzystaniem naszej fasolki Jaś.
Świetnie smakuje na pieczywie lekko podpieczonym na grillu 🤤
Składniki:
250 g fasolki Jaś
1 cebula
1 główka czosnku
przyprawy do gotowania fasoli
sól
oliwa
Fasolkę namaczamy na noc w wodzie (albo i dłużej).
Wylewamy wodę i wlewamy nową.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości (naprawdę musi być miękka) pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 1 płaską małą łyżeczkę soli.
W międzyczasie całą główkę czosnku razem z osłonką pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i przesmażamy aż dobrze się zarumieni (ale nie przypali).
Do ugotowanej i ostudzonej fasoli dodajemy cebulę oraz upieczony i obrany czosnek (a właściwie wyciśnięty z osłonek 😉).
Dodajemy kilka łyżek oliwy i wszystko razem blendujemy na gładką masę.
I właściwie gotowe 🙃
Fasolki są mocno wysuszające więc zadbaj o to by dobrze je natłuścić. Możesz też polać oliwę na wierzch kanapki.
Smacznego 🌱
Jeśli post był dla Ciebie przydatny daj proszę znać, dzięki temu będę wiedziała, że idę w dobrą stronę 🙏
Z radością w sercu,
Daga.