Mleko – tak bardzo przez ostatnie lata unikane, niestety niesłusznie 🥛
Mleko bowiem dzięki swoim właściwościom odżywia całe nasze ciało oraz umysł.
Według Ajurwedy spożywanie mleka sprzyja osiąganiu spokoju, koi nasz układ nerwowy. Jeszcze nasze babcie częstowały nas wieczornym ciepłym mlekiem by wesprzeć nasz sen i pomóc ciału w regeneracji.
Nieprzychylne opinie na temat mleka wynikają jedynie z niewiedzy na temat jego prawidłowego spożywania oraz jakości mleka.
Dlatego warto sięgać po mleko wysokiej jakości – cudownie byłoby gdyby to było mleko prosto od krówki 🐄 jednak jeśli nie masz takiej możliwości to sięgaj po prostu po mleko świeże – nie UHT.
Warto także spożywać mleko ciepłe. Zimne mleko sprzyja powstawaniu śluzu w naszym organizmie.
Ciekawostką jest, że Ajurweda traktuje mleko jako pokarm, nie zaś jako napój.
Dziś zachęcam Cię do wykorzystania dobrodziejstw mleka w postaci budyniu w ramach śniadania na ciepło…
To co będzie Ci potrzebne to oczywiscie dobrej jakości świeże mleko 🙃
Budyń przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (lub na 2 szklanki mleka dodaj 2 żółtka i ok. 4 łyżek mąki ziemniaczanej)
Do gotującego się mleka dodaj łyżkę masła klarowanego, 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu oraz migdały (namoczone na noc i obrane ze skórki).
Smacznego 🌱🥛