Rozgrzewająca zupa cebulowa

Wilgoć, plucha, niska temperatura a do tego szaro buro…

Nic dziwnego, że większość z nas najchętniej przeleżałaby na kanapie albo nawet nie wychodziła spod zagrzanej przez noc kołderki 😴

Niestety Natura nie dała nam tej możliwości by zapaść w sen zimowy ale podarowała nam inne rozwiązania, dzięki którym możemy przetrwać nawet te gorsze momenty.

I tak z potrzeby chwili i rozgrzania domowników pojawił się pomysł na zupę cebulową w osłonce z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • ciasto francuskie
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kilka liści laurowych
  • kilka owoców ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • masło klarowane
  • opcjonalnie żółty ser dobrej jakości

Cebulę obierz z osłonki i pokrój w piórka a następnie w rozgrzanym rondlu (ja użyłam gęsiarki) rozpuść 2 łyżki masła klarowanego i duś cebulę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Kiedy cebula będzie już miękka dolej wino i pozwól by przez kilka minut cebula wchłaniała jego smak. Po kilku minutach dodaj bulion (ważne by był gorący i nie zgasił Agni).

Na osobnej patelni, na maśle klarowanym podsmaż lekko zioła (zacznij od ziela i liścia a dopiero po chwili dodaj rozmaryn i tymianek).

Kiedy poczujesz zapach ziół dodaj je do gotującej się zupy. Jeśli potrzebujesz dodaj sól i pieprz do smaku.

Pogotuj wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem kolejne 20-30 minut.

W tym czasie jeśli używasz – zetrzyj ser.

Kiedy zupa będzie już gotowa przelej ją do kokilek i posyp serem.

Z ciasta francuskiego wytnij koła o ok. 1 cm większe niż średnica naczynia na zupę. Następnie przykryj kokilkę ciastem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. (Czas i temperatura zgodnie ze wskazówkami pieczenia ciasta francuskiego).

Kiedy ciasto będzie gotowe możesz śmiało delektować się smakiem rozgrzewającej zupy na jesienno-zimowe chłody.

Zupa świetnie sprawdzi się w te dni kiedy czujesz, że nie potrafisz się zagrzać, lub masz przed sobą dzień pełen wyzwań poza domem a pogoda nie sprzyja spacerom.

Pięknie balansuje Vatę i Kaphę.

Zarówno cebula jak i zioła mają właściwości rozgrzewające dlatego osoby typu Pitta powinny być ostrożne i jeśli zdecydują się na wybór zupy cebulowej powinny się obserwować jak reagują na jej działanie.

Smacznego 🌱

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments