Wilgoć, plucha, niska temperatura a do tego szaro buro…
Nic dziwnego, że większość z nas najchętniej przeleżałaby na kanapie albo nawet nie wychodziła spod zagrzanej przez noc kołderki 😴
Niestety Natura nie dała nam tej możliwości by zapaść w sen zimowy ale podarowała nam inne rozwiązania, dzięki którym możemy przetrwać nawet te gorsze momenty.
I tak z potrzeby chwili i rozgrzania domowników pojawił się pomysł na zupę cebulową w osłonce z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 1 kg cebuli
- szklanka białego wytrawnego wina
- ciasto francuskie
- 1 l bulionu warzywnego
- kilka liści laurowych
- kilka owoców ziela angielskiego
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- sól
- masło klarowane
- opcjonalnie żółty ser dobrej jakości
Cebulę obierz z osłonki i pokrój w piórka a następnie w rozgrzanym rondlu (ja użyłam gęsiarki) rozpuść 2 łyżki masła klarowanego i duś cebulę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Kiedy cebula będzie już miękka dolej wino i pozwól by przez kilka minut cebula wchłaniała jego smak. Po kilku minutach dodaj bulion (ważne by był gorący i nie zgasił Agni).
Na osobnej patelni, na maśle klarowanym podsmaż lekko zioła (zacznij od ziela i liścia a dopiero po chwili dodaj rozmaryn i tymianek).
Kiedy poczujesz zapach ziół dodaj je do gotującej się zupy. Jeśli potrzebujesz dodaj sól i pieprz do smaku.
Pogotuj wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem kolejne 20-30 minut.
W tym czasie jeśli używasz – zetrzyj ser.
Kiedy zupa będzie już gotowa przelej ją do kokilek i posyp serem.
Z ciasta francuskiego wytnij koła o ok. 1 cm większe niż średnica naczynia na zupę. Następnie przykryj kokilkę ciastem i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. (Czas i temperatura zgodnie ze wskazówkami pieczenia ciasta francuskiego).
Kiedy ciasto będzie gotowe możesz śmiało delektować się smakiem rozgrzewającej zupy na jesienno-zimowe chłody.
Zupa świetnie sprawdzi się w te dni kiedy czujesz, że nie potrafisz się zagrzać, lub masz przed sobą dzień pełen wyzwań poza domem a pogoda nie sprzyja spacerom.
Pięknie balansuje Vatę i Kaphę.
Zarówno cebula jak i zioła mają właściwości rozgrzewające dlatego osoby typu Pitta powinny być ostrożne i jeśli zdecydują się na wybór zupy cebulowej powinny się obserwować jak reagują na jej działanie.
Smacznego 🌱