Prana na talerzu czyli jej wysokość MARCHEWKA (oraz przepis na zupę krem marchewkową)

Jedną z podstawowych zasad ajurwedy jest sezonowość produktów. Oznacza to tyle, że Matka Natura doskonale wie co komu potrzeba w danym okresie i w cudowny sposób zaspokaja te potrzeby dając nam bogactwo plonów na każdą porę roku.

Są jednak i takie cuda, które możemy spożywać przez cały rok i jednym z nich jest uwielbiana chyba przez wszystkich (zarówno ludzi jak i zwierzęta) marchewka 🙂

Co w niej jest takiego? A no na pewno kolor! Znacie powiedzenie „jeść oczami”? Marchew jest właśnie takim warzywem, które już tylko patrząc na nie kojarzy nam się z ciepłem, bezpieczeństwem i beztroską.

Z najlepszym rosołem u babci kiedy na talerzu ląduje drobno posiekana nać pietruszki wraz z marchewką pokrojoną w talarki a to wszystko zalane aromatycznym rosołem, którego zapach roznosi się po całym domu.

Z tymi chwilami kiedy młodziutką jeszcze marchew wyrywało się z ziemi i po otrzepaniu z niej chrupało się ze smakiem i uśmiechem od ucha do ucha.

Z pierwszym stałym posiłkiem Twojego maluszka a kiedy już zaopatrzył się w cały arsenał ząbków sam sięgał rączkami po ten ślicznie kolorowy i chrupiący cud.

Kochamy marchew… za jej kolor, smak ale również za to co w sobie ma, za to, że w tak małym korzeniu ukryte jest tyle dobra.

W marchwi króluje oczywiście beta-karoten (prowitamina A), z którego w organiźmie powstaje witamina A, ale występują w niej również witaminy z grupy B (tianina, ryboflawina, niacyna, witamina B6) oraz C, E, K oraz kwas foliowy. Zawiera także minerały m. in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Dzięki takiemu składowi marchew

  • sprzyja nam w budowaniu odporności,
  • chroni nasz wzrok,
  • koi układ nerwowy,
  • wspiera profilaktykę przy cukrzycy typu II
  • opóźnia procesy starzenia
  • a także przyspiesza opalanie 🙃 (ale z tym radzę być ostrożnym 😉).

Dziś zapraszam Cię zatem do skosztowania przepysznie słodkiej i rozgrzewającej zupy krem marchewkowej by móc cieszyć się jej walorami również w czasie kiedy brakuje słońca i ciepła na codzień.

Składniki:

  • 0,5 l bulionu
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • odrobina płatków chilli
  • ghee
  • mleczko kokosowe (do smaku)
  • płatki migdałowe lub pestki słonecznika

Na głębokiej patelni lub dużym rondlu rozpuść ghee i dodaj drobno pokrojoną cebulę a kiedy lekko się zeszkli dodaj drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Chwilę niech się razem połączą ale nie dopuść do przypalenia. Następnie dodaj marchew pokrojoną w talarki i duś wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 5 minutach dodaj bulion (musi być gorący by nie zgasić Agni) i gotuj do miękkości. Kiedy zupa już będzie gotowa zestaw ją z ognia i zblenduj. Możesz podawać z płatkami migdałowymi i mleczkiem kokosowym.

Smacznego 😋

Z radością w sercu,

Daga


Zdjęcie autorstwa Suzy Hazelwood z Pexels

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments