Nieodzownym elementem jesieni są dla mnie jej kolory – odcienie brązu, żółci, czerwień.
Również kreując dania szukam czegoś co przyciągnie mój wzrok i jednym ze składników, który dodaje jesiennego słońca moim potrawom jest kurkuma (o jej właściwościach możesz poczytać tutaj: https://www.odetchnijwajurwedzie.pl/szafran-indyjski-kurkuma)
Kurkuma w fenomenalny sposób łączy w sobie ciepło, smak oraz barwę, a jako dodatek do bardzo prostej mieszanki warzyw sezonowych tworzy wręcz dzieło sztuki dla Twoich oczu, nosa i przede wszystkim kubków smakowych.
Dziś zapraszam Cię do wypróbowania tego połączenia w daniu, które może stanowić dodatek ale również samodzielne danie 🙂
Składniki:
- 2 pomidory
- cukinia lub bakłażan (lub oba 😉)
- papryka czerwona
- ghee
- sól, pieprz do smaku
- kurkuma (tej daję odrobinę więcej 😋)
Do rozgrzanego rondelka daję ghee a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Duszę na małym ogniu aż lekko zmięknie. W międzyczasie kroję cukinię/bakłażana i dodaję do papryki. Ostatnie dodaję pomidory również pokrojone w kostkę (możesz je wcześniej sparzyć i usunąć skórkę). Na koniec dodaję przyprawy i duszę do miękkości. Warzywa powinny puścić sok, który w połączeniu z kurkumą przeobrazi się w lekki sos.
Potrawkę można podawać z ryżem (najlepiej basmati) np. na obiad lub jako farsz do omleta na śniadanie ale może być również daniem samodzielnym w ramach lekkiej kolacji na ciepło 😊
Sam zdecyduj do czego najbardziej Ci pasuje. Obiecuję, że cokolwiek wybierzesz, Twój brzuszek Ci podziękuje a przy okazji połechtasz swoje podniebienie 😉
Zatem zdrowego, ciepłego i smacznego 😋
Z radością w sercu,
Daga