Pasztet z cukini

Podróżując po świecie ajurwedy natrafiłam na przepis Agnieszki Maciąg na pasztet z cukini. Ponieważ jest prosty w wykonaniu i zawiera stosunkowo mało składników (co dla mnie jest najbardziej istotnym wyznacznikiem) postanowiłam go wypróbować – nie żałowałam.

Pasztet można dowolnie modyfikować wg swojego gustu smakowego a i tak zawsze wychodzi bajecznie pyszny. Można go jeść na zimno i na ciepło, jako danie główne ale również jako przekąskę do pracy.
Jest to również danie, które nie obciąży naszego budżetu a w okresie letnim fantastycznie zapełni nasze brzuszki po brzegi.

Zachęcam zatem do wypróbowania na własnych kubkach smakowych zwłaszcza, że sezon na cukinię w pełni 😉

  • 2 średniej wielkości cukinie ze skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z soku (można doprawić solą do smaku)
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku starce na tarce
  • 2 marchewki starte na tarce
  • pół szklanki kaszy manny
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • Doprawić łyżeczką curry, kurkumy, dodać posiekany pęczek natki pietruszki, garść posiekanego lubczyku, pieprz czarny mielony, lubczyk, bazylia, tymianek i ogrom miłości ❤

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 1h.

Smacznego!

Z radością w sercu,
Daga.

Rekomendowane artykuły

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments