Pasztet grzybowy

I stało się. Mamy grudzień. Dla nas najpiękniejszy czas przygotowań do Swiąt Bożego Narodzenia.

Pieczenie ciasteczek korzennych, przystrajanie domu, pakowanie prezentów, których zabiegany Mikołaj nie zdążył owinąć w ozdobny papier 😉 ale najważniejsze to czas, który spędzamy wspólnie bo w końcu Święta to czas z rodziną ❤

Jeśli szukasz już inspiracji na wigilijny stół lub po prostu masz ochotę na coś nietuzinkowego to zapraszam Cię do posmakowania pasztetu z grzybów*

Składniki:

  • 800 g grzybów (ja daję 500g pieczarek i 300 g suszonych)
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 1 duży seler
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • garść orzechów włoskich
  • ghee
  • pieprz, sól

Jeśli używasz suszonych grzybów to w pierwszej kolejności właśnie je przesmaż na ghee, kiedy już wchłoną masło i poczujesz ich aromat dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. W tym samym czasie nastaw seler w skórce i gotuj do miękkości a następnie obierz go ze skóry i pokrój w kostkę.

Gotowe grzyby i seler zblenduj w malakserze (w zależności od mocy urządzenia możesz blendować porcjami). Gotową masę przełóż do miski. Dodaj jaja, łyżkę ghee, dopraw ziołami i połącz ze sobą tak aby powstała gładka masa.

Orzechy zmiel, wysmaruj foremkę masłem i obsyp zmielonymi orzechami. A następnie przelej masę do foremki i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na 45 minut. Jeśli wolisz aby pasztet był bardziej zwarty na ostatnie 10 minut możesz podwyższyć temperaturę pieczenia do 180°C.

I gotowe 😋

*Grzyby – ajurweda mówi o nich niewiele jednak dość często podkreśla jak istotna dla naszego bytu jest Prana – energia życiowa, którą możemy czerpać między innymi ze słońca lub z pożywienia. Grzyby jak wiesz rosną w warunkach, w których tego słońca jest niewiele a co za tym idzie również znikoma ilość Prany znajduje się w grzybach.

Ajurweda jednak to nie tylko to co jemy ale również jak – a jemy także zmysłami i grzyby na pewno należą do tej grupy żywności, która podbija nasze kubeczki smakowe wydając przy tym finezyjną woń lasu.

Grzyby od lat goszczą w polskiej kuchni, a pasztet grzybowy jest fantastyczną alternatywą dla urozmaicenia kanapek, dodatkiem do jajecznicy lub samodzielnym daniem królującym na stole w towarzystwie np. suszonej śliwki.

Choć wydawać by się mogło, że zima jest uboga w produkty to zapachy jakie roznoszą sie po domu w tym okresie nie są do zastąpienia w żadnym innym momencie w ciągu roku.

Smakuj i kochaj

Z radością w sercu,

Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments