Pasta z kurkumy może być stosowana jako dodatek np. do złotego mleka ale może być także wykorzystywana samodzielnie jako naturalny środek na ból gardła.
W takim wypadku z 1/2 łyżeczki pasty tworzysz kuleczkę i umieszczasz blisko gardła a następnie połykasz i popijasz szklanką ciepłej wody.
Taką terapię możesz stosować nawet kilka razy dziennie w zależności od potrzeb.
A jak ją zrobić? Otóż bardzo prosto 🙂
Składniki:
– 2/3 łyżek sproszkowanej kurkumy
– 2/3 szczypty czarnego pieprzu (wzmaga działanie kurkumy)
– 1/2 szklanki wody
Do wrzącej wody dodajemy kurkumę i pieprz i gotujemy ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając aby przyprawy się nie przypaliły. Po określonym czasie powinniśmy uzyskać dość gęstą konsystencję.
Jeśli z jednak pasta jest zbyt gesta dodaj odrobinę wody, jeśli z kolei zbyt rzadka dodaj kurkumy.
Na zdrowie!
Z radością w sercu,
Daga