Niedziela ma to do siebie, że jej energia wzmacnia nasze Agni 🔥
Dzięki temu możesz troszkę bardziej poeksperymentować w kuchni ale pamietaj, że ważna jest równowaga więc jeśli zaplanowałaś dziś czas w kuchni znajdź też czas na spacer i chwilę odpoczynku tym bardziej, że pogoda coraz bardziej nam sprzyja 🌱
A ja dziś zapraszam Cię na wegetariański paprykarz 🍅🥕
Składniki
- 4 lub 5 pomidorów
- 3 średnie marchewki
- 100 g kaszy kus kus (i troszkę bulionu warzywnego lub rosołu aby ją przygotować)
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- tymianek, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka
- ghee
- natka pietruszki opcjonalnie do posypania gotowej pasty
Na maśle klarowanym dusisz cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz marchewkę startą na grubych oczkach.
Pomidory zaparzasz i obierasz ze skórki a następnie
przesmarzasz na maśle klarowanym i dodajesz do cebuli i marchewki kiedy już będą miękkie. Dodaj przyprawy ale bez soli i pieprzu.
W międzyczasie zalej kaszę kus kus bulionem (możesz też użyć kaszy jaglanej przygotowanej wcześniej zgodnie z przepisem na opakowaniu) i kiedy będzie gotowa dodaj do warzyw.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystko dokładnie i zostaw jeszcze kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jak składniki przejdą już sobą możesz ściągnąć z ognia i cieszyć się smakiem 🌱
Paprykarz sprawdza się świetnie jako pasta na kanapki ale również jako osobne danie.
Jeśli nie masz pomysłu na drugie śniadanie możesz śmiało wypróbować ten przepis 🍅🥕🌱
Smacznego 😋
Z radością w sercu,
Daga