Bywają takie dni kiedy masz ochotę przykryć się kołdrą i schować przed Światem.
Jak wiadomo nie od dziś, najlepszym lekarstwem na chandrę jest czekolada 😉 Dlatego zapraszam Cię dziś na czekoladową rozkosz w ajurwedyjskim wydaniu 😉
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka migdałowego
- suszone śliwki, morele (namoczone wcześniej na noc)
- migdały (namoczone na noc, obrane ze skórki)
- szczypta soli
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta kurkumy i odrobina pieprzu (lub pół łyżeczki pasty z kurkumy)
- pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 4-6 kostek gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 3 nitki szafranu
- łyżka ghee
- opcjonalnie powidła śliwkowe
Na ghee przesmaż kurkumę z pieprzem i kardamon. Zagotuj mleko wraz z płatkami i ghee z przyprawami, dodaj owoce i migdały, imbir i nitki szafranu. Kiedy masa zgęstnieje dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści i połączy z resztą składników.
Przełóż do miseczki i dodaj powidła śliwkowe.
I gotowe!
A teraz smakuj i obserwuj jak pojawia się w Tobie uśmiech i poczucie zaopiekowania…
Z radością w sercu,
Daga
Zdjęcie autorstwa Vie Studio z Pexels