Królowa śniadań – owsianka

Oto i ona – owsianka w roli głównej tym razem w wersji na słodko 😉

Składniki:
pół szklanki płatków owsianych lub otrębów
1 szklanki mleka
1 jabłko
1 banan
garść daktyli
ghee
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie miodu)
szczypta soli
cynamon (opcjonalnie)

Mleko gotujemy i zalewamy płatki. W czasie kiedy te się moczą przygotowujemy dodatki.
Daktyle kroimy w kostkę i dodajemy do płatków.
W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę ghee i dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki i delikatnie solimy. Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu aby się lekko poddusiło. Następnie dodajemy banana pokrojonego w plastry i łyżeczkę cukru trzcinowego (jeżeli wolisz miód pamiętaj, że traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze). Ponownie zostawiamy pod przykryciem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cynamon (ja lubię go dodawać kiedy poranki są chłodne, w upalne dni odchodzę od niego).
Kiedy owoce są już gotowe dodajemy je do płatków, ja dodaję jeszcze 1 łyżkę ghee i wszystko mieszam.

Ta opcja nadaje się na zarówno na śniadanie w domu jak i do pudełka, im dłużej moczysz płatki tym są miększe. Możesz oczywiście je również zagotować z mlekiem aby szybciej doszły jednak dla mnie są wtedy zbyt gęste.

Śniadanie na ciepło to najlepsze co możesz zrobić dla swojego brzuszka z rana. Pozwalasz mu na prawidłową pracę pobudzając do życia a jednocześnie nie przygaszasz jego Agni – owsianka to idealny sposób na rozpoczęcie dnia w zgodzie z naturą 😉

Smacznego!

Z radością w sercu,
Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments