Królowa jesieni – DYNIA w roli głównej

Dynia – owoc jesieni występujący aż w 45 odmianach.

Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Wzmacnia nasz układ odpornościowy a dodatkowo fenomenalnie nawilża i działa cuda z naszą skórą. I co najważniejsze smakuje 😉

Zapraszam Cię dziś do wypróbowania zupy krem z dyni w wersji rozgrzewającej 😉

Składniki:

  • pół średniej dyni
  • 3 duże ziemniaki (lub 5 małych)
  • 3 średnie marchewki
  • ghee
  • sól, pieprz do smaku
  • kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
  • pestki dyni lub słonecznika
  • mleczko kokosowe (może być śmietanka do zupy)

Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew podsmażamy na ghee. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w kostkę dynie a następnie dodajemy przyprawy. Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy na bok i blendujemy.

Krem możesz podać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika oraz mleczkiem kokosowym zamiennie ze śmietanką.

Zupa nie tylko smakuje genialnie ale jej kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień a do tego rozgrzeje na drugie śniadanie lub lekką sycącą kolację.

Smacznego!

Z radością w sercu,

Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments