Dynia – owoc jesieni występujący aż w 45 odmianach.
Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Wzmacnia nasz układ odpornościowy a dodatkowo fenomenalnie nawilża i działa cuda z naszą skórą. I co najważniejsze smakuje 😉
Zapraszam Cię dziś do wypróbowania zupy krem z dyni w wersji rozgrzewającej 😉
Składniki:
- pół średniej dyni
- 3 duże ziemniaki (lub 5 małych)
- 3 średnie marchewki
- ghee
- sól, pieprz do smaku
- kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
- pestki dyni lub słonecznika
- mleczko kokosowe (może być śmietanka do zupy)
Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew podsmażamy na ghee. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w kostkę dynie a następnie dodajemy przyprawy. Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy na bok i blendujemy.
Krem możesz podać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika oraz mleczkiem kokosowym zamiennie ze śmietanką.
Zupa nie tylko smakuje genialnie ale jej kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień a do tego rozgrzeje na drugie śniadanie lub lekką sycącą kolację.
Smacznego!
Z radością w sercu,
Daga