Chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

Kochani,

dostałam już kilka próśb o przepis na moją wersję chlebka więc się dzielę tutaj dla wszystkich chętnych 🙂 a ponieważ to chyba najprostsza z możliwych wersji, zachecam Was do samodzielnego wypieku, zwłaszcza, że trudno dziś znaleźć „prawdziwą” piekarnię.

Przepis sama dostałam kilka lat temu, troszkę go zmodyfikowałam do własnych potrzeb i często wracam do niego jeśli z różnych względów nie mogę/nie chcę upiec w bardziej wymagającej opcji.

Składniki na jeden bochenek:

  • 0,5 kg mąki pszennej (można dodać mąki razowej, żytniej lub orkiszowej ale nie więcej niż 1/4 w stosunku do pszennej)
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 garść: otrębów/płatków owsianych, pestek słonecznika, pestek dyni, mielonego siemienia lnianego (lub namoczony wcześniej w gorącej wodzie)
  • jeśli masz ochotę możesz dodać czarnuszkę/oliwki (ja lubię czarne) lub suszone pomidory.

Wszystkie składniki mieszasz drewnianą łyżką i odstawiasz przykryte bawełnianą ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie jeszcze raz mieszasz i przelewasz ciasto do foremki posmarowanej masłem lub olejem.

Ja na wierzchu posypuję jeszcze pestkami słonecznika.

Wstawiasz do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczesz ok. 1h (bez termoobiegu)

Po wyjęciu z piekarnika wyjmujesz chlebek z foremki i odstawiasz na kratkę żeby odparował.

Wiem, że wielu z nas uwielbia gorący chleb – z powodów zdrowotnych odradzam jednak dla tych, którzy są bardziej niecierpliwi 😉 polecam odwrócić chleb „do góry nogami” bo wtedy się nie szarpie ciasta i ładnie się kroi – ja tego nie wiedziałam, powiedział mi o tym mój syn!

Korzystajcie 💚

Smacznego 🌱

Z radością w sercu,

Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments