Bułeczki drożdżowe z pieczonych batatów

Fantastyczna alternatywa dla „sieciowego” pieczywa 🌱

Składniki:

  • 1 batat
  • 0,5 kg mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 100 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g ghee
  • sól
  • tymianek, czarnuszka (opcjonalnie)

Batata obierz ze skórki, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp tymiankiem jeśli chcesz mieć lekko ziołowy posmak bułeczek. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 20 minut.

Kiedy batat dojdzie do miękkości, wyjmij go, ostudź i zblenduj na gładką masę.

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i dodaj cukier. Dodaj pozostałe składniki i połącz w gładką masę.

Odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie uformuj bułeczki i odstaw na kolejne 30 minut.

Możesz także odłożyć ciasto na noc do lodówki. Po wyjęciu uformuj bułeczki i odstaw na ok. 40 minut.

Po tym czasie włóż do piekarnika (180°C) na ok. 20 minut.

Smacznego 🌱

Z radością w sercu,

Daga

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Starszy
Nowy
Inline Feedbacks
View all comments