Fantastyczna alternatywa dla „sieciowego” pieczywa 🌱
Składniki:
- 1 batat
- 0,5 kg mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 100 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 50 g ghee
- sól
- tymianek, czarnuszka (opcjonalnie)
Batata obierz ze skórki, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp tymiankiem jeśli chcesz mieć lekko ziołowy posmak bułeczek. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 20 minut.
Kiedy batat dojdzie do miękkości, wyjmij go, ostudź i zblenduj na gładką masę.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i dodaj cukier. Dodaj pozostałe składniki i połącz w gładką masę.
Odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie uformuj bułeczki i odstaw na kolejne 30 minut.
Możesz także odłożyć ciasto na noc do lodówki. Po wyjęciu uformuj bułeczki i odstaw na ok. 40 minut.
Po tym czasie włóż do piekarnika (180°C) na ok. 20 minut.
Smacznego 🌱
Z radością w sercu,
Daga