Jeśli brakuje Ci ciepła a co gorsza próbujesz się rozgrzać szukając czegoś słodkiego do skonsumowania to ta zupa jest właśnie dla Ciebie.
Będzie ciepło i słodko 😋
Składniki:
- 2 większe bataty
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- ghee
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
- curry
- kolendra
- kumin
- ćwiartka cytryny
- grys chilli
Bataty obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Wszystko łączymy z ghee, solą i tymiankiem. tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 40 minut.
W czasie kiedy warzywa będą dochodziły w piekarniku dokładnie przepłukaj soczewicę i zalej ją taką ilością wody aby zakrywała soczewicę jeszcze ok. 2 cm nad jej powierzchcią. Nastaw na mały ogień i zagotuj następnie zmniejsz ogień i pozwól jej się pogotować jeszcze ok. 10-15 minut. Uważaj na pianę 😉
Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść ghee i dodaj wszystkie przyprawy, delikatnie je połącz z ghee ale uważaj by ich nie przypalić, kiedy poczujesz jak ich zapach roznosi się w powietrzu mieszanka jest gotowa 🙂 Teraz warzywa z piekarnika, soczewicę, przyprawy i sok z cytryny połącz ze sobą i zblenduj. Możesz dolać troszkę gorącej wody by regulować gęstość zupy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!
Zupa jest świetna na drugie śniadanie do pracy lub główny posiłek. Cudownie łączy słodycz i odrobinę pikanterii sprawiając, że nas ogrzeje od środka a jednocześnie połechta podniebienie 😋
Smacznego! 🌱
Z radością w sercu,
Daga