Będzie słodko i ciepło czyli krem z pieczonych batatów i czerwonej soczewicy

Jeśli brakuje Ci ciepła a co gorsza próbujesz się rozgrzać szukając czegoś słodkiego do skonsumowania to ta zupa jest właśnie dla Ciebie.

Będzie ciepło i słodko 😋

Składniki:

  • 2 większe bataty
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • ghee
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • curry
  • kolendra
  • kumin
  • ćwiartka cytryny
  • grys chilli

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Wszystko łączymy z ghee, solą i tymiankiem. tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 40 minut.

W czasie kiedy warzywa będą dochodziły w piekarniku dokładnie przepłukaj soczewicę i zalej ją taką ilością wody aby zakrywała soczewicę jeszcze ok. 2 cm nad jej powierzchcią. Nastaw na mały ogień i zagotuj następnie zmniejsz ogień i pozwól jej się pogotować jeszcze ok. 10-15 minut. Uważaj na pianę 😉

Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść ghee i dodaj wszystkie przyprawy, delikatnie je połącz z ghee ale uważaj by ich nie przypalić, kiedy poczujesz jak ich zapach roznosi się w powietrzu mieszanka jest gotowa 🙂 Teraz warzywa z piekarnika, soczewicę, przyprawy i sok z cytryny połącz ze sobą i zblenduj. Możesz dolać troszkę gorącej wody by regulować gęstość zupy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!

Zupa jest świetna na drugie śniadanie do pracy lub główny posiłek. Cudownie łączy słodycz i odrobinę pikanterii sprawiając, że nas ogrzeje od środka a jednocześnie połechta podniebienie 😋

Smacznego! 🌱

Z radością w sercu,

Daga

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments